botton kontaktirajte
--


RADNO VREME:Česta pitanja

Grejač za vodu – na koliko stepeni ugreje vodu?

Grejač za bazen je namenjen samo manjim bazenima do 10 m3 vode. Snaga grejača je 3 kW. Grejač ugreje vodu za 1 °C  u 2 sata delovanja. Najviša temperatura, koju možemo dostići sa grejačem, je maksimalno 30 °C . Grejač je namenjen za dodatno ugrejavanje vode,a ne grejanje vode u celini. U slučaju da sija sunce, grejač još dodatno ugreje vodu, u soprutnom nema tako velikog učinka.

Filteri – na koliko vremena ih je preporučljivo menjati?

Kartonske uloške za filter obavezno treba menjivati svakih 14 dana. U slučaju da se  ne zamene u pravo vreme, pumpa se može pregrejati i uništiti. U slučaju da se pumpa uništi iz tog razloga  garancija ne važi.

Čamci – koliko su osetljivi na bušenje?

Svi čamci, koji su u  prodaji, su gumeni i namenjeni za mirne i lagano tekuče reke. Nisu dobri za jako brze rečne tokove. Za takve razmere namenjeni su samo čamci, koji su profesionalni i napravljeni za rafting, što naši nisu.

Filteri – imam bazen Bestway, da li je filter za pumpu isti i da li ga mogu kupiti kod vas?

Filteri od proizvađača Bestway nisu isti kao i Intexovi, iz tog razloga ne prodajemo i ne nabavljamo filtere za tu marku bazena. Kod nas kupite novu pumpu Intex sa odgovarajućim filterima,koje možemo redovno nabavljati..

Peščani filter – zašto je bolji od kartonskog filtera?

Peščeni filter je napravljen tako, da se voda čisti kroz pesak, šta je mnogo bolje nego u  slučaju kartonskog filtera. Još u starim vremenima (npr. u Egiptu) su vodu čistili kroz pesak i to ponekad rade još i danas. Takvo čiščenje je jako korisno pogotovo za veće zidane lične i javne bazene. Kartonski filter se jako brzo zamaže i dosta je nehigijenski. Voda u bazenu, koja ima peščani filter, je vidljivo čišča i bistrija, nego u  slučaju bazena, koji imaju kartonski filter. U slučaju da upotrebljavamo peščani filter,  mnogo je manje potrebe za hemikalijama, znači dezinfekcijom.

Bazen / peščani filter – da li je moguće zameniti pumpu, koja pripada bazenu sa peščanim filterom i doplatiti razliku u ceni?

U slučaju da kupite bazen, koji već ima pumpu, nije moguće zameniti i dokupiti peščeni filter. Peščani filter se može dokupiti naknadno po ceni, koja je u cenovniku.

Pumpe – koliko dugo smeju biti upaljene?

Manje pumpe (2.000 L/h, 3.000 L/h) mogu delovati neprestano najviše 4 sata odnosno najviše 4 sata na dan. Veće pumpe (5.700 L/h, 9.500 L/h, 15.000 L/h)mogu delovati neprestano najviše 8 sati odnosno najviše 8 sati na dan  (neprestano od 4 do 8 sati ili pojedinačno po 2 sata u različitim delovima dana). Peščani filter  zajedno sa pumpom može biti upaljen 24 časa na dan i sa tim neče biti nikakvih problema.

Pumpe / vreme garancije - u kojim slučajevima se garancija ne uvažava?

Garancija za sve električne proizvode , a time i za sve pumpe je 1. godina. Garancija ne vredi uz nepravilnu upotrebu pumpe. U tom slučaju pumpu ne menjamo. Pod nepravilnom upotrebom podrazumevamo: upotreba starih uložaka, ne poštovanje ograničenja dnevne upotrebe, mehanička oštečenja uzrokovana pogrešnom upotrebom, itd.

Pumpe – da li se možemo kupati u bazenu, ako je pumpa uključena?

U slučaju da se ljudi kupaju u bazenu, pumpa mora biti  obavezno isključena!  Može se dogoditi, da dođe do kratkog spoja , a time i do strujnog udara  u vodu, što može biti smrtonosno. Predlažemo da pumpu upalite posle kupanja, kada je voda jako prljava. Predlažemo upotrebu tajmera ,koji reguliše vreme kad je pumpa upaljena, jer time možemo  uštedeti nešto električne energije. 

Hlorgenerator – za šta se upotrebljava? Kako deluje?

Več samo ime Hlorgenerator znači, da naprava sama, pomoču elektrolize i morske soli proizvodi hlor, koji dezinfikuje vodu u bazenu. Hlorgenerator priključimo na pumpu, pa po uputstvima u bazen dodamo određenu količinu soli. Kada se so istopi, naprava sama proizvodi hlor. Potrebno je samo meriti pH vrednosti. Naprava sama upozori, kada je previše ili premalo soli u vodi. Za taj slučaj ima poseban senzor. U slučaju da je soli previše dodacemo dovoljnu količinu nove vode, a u slučaju da je soli premalo, dodajemo novu količinu soli u bazen. Potrebno je pročitati upustva za upotrebu!!!

Pumpe – imam manji bazen i veću pumpu? Cevi mi ne idu zajedno. Šta je potrebno uraditi?

U slučaju da imate manji bazen i želite veću pumpu,  najpreporučljivije je kupiti peščani filter Speedclean 50 i adaptere za usklađivanje cevi. U slučaju da imate manji bazen,   već ste kupili veću pumpu  potrebno je dokupiti adapter, koji  veličinu fi 32 pretvori  na fi 38 mm.

Bazeni – koliko je jaka folija? Koji je životni vek bazena?

Folija je kod svih bazena od armiranog PVC - a , koji je još dodatno ojačan. Kod malih bazena  folija je debela približno 0,39 do 0,64 mm,  a kod večih bazena približno 0,64 do 0,75 mm. Životni vek folije kod manjih bazena je najmanje 5 godina, a kod velikih bazena  najmanje 10 godina. Životni vek folije mnogo zavisi i od toga gde je postavljen bazen, kako s njim postupamo, itd. Jako važno je kako ga na kraju sezone skladistimo, jer ga moramo tačno složiti (bez grubih prevoja) i postaviti na suvo, tamno i toplo mesto. Pumpa ne sme smrznuti, jer je time možemo uništiti.

Bazeni – kakva je situacija s montažom bazena? Da li je vi nudite?

Montažu bazena naše preduzeče ne radi. Priložena su sva potrebna i tačna uputstva o montaži bazena i opreme. Bazen možete s nekoliko osoba sastaviti u najviše 2 do 3 sata, stoga mislimo da naša pomoč nije potrebna.

Bazeni – kako se priprema podloga za bazen?

Kod postavljanja bazena važno je, da je podloga ravna. U slučaju, da će bazen biti postavljen na travi,  potrebno je u bastenskom centru ili sličnim prodavaonicama kupiti foliju tako da trava ispod  više ne raste. U suprotnom da trava i dalje nastavlja da raste  počeće vremenom truliti i smrdeti, jer je na njoj prevelika težina. Uz upotrebu folije  to se ne dešava.

U slučaju da imate veći bazen, potrebno je  zemlju dobro izravnati, na nju posuti 2 do 3 cm peska a na pesak ili samu zemlju složiti filc ili 2 do 3 cm debelog stiropora. Stiropor će delovati kao izolator i zadržavaće toplotu koju voda dostigne preko dana. Nakon toga postavimo bazen.

Bazeni – spoljasnje mere bazena? Jesu li to one, koje su napisane kao mere u katalogu. Zanima nas jer imamo baš toliko prostora u dvorištu.

Pored mera koje su u katalogu, moramo uzeti u obzir da kraj svake spoljasnje stranice bazena osiguramo bar 1 m prostora za podupirače. U slučaju da nisu potrebni trebali bi bar ostaviti prostor za prolaz oko ili uz bazen.  Jako važno je i da oko bazena imamo dovoljno prostora za kretanje.

Bazeni – da li bazen možemo imati sastavljen preko zime i u njemu vodu?

Bazen možemo imati sastavljen i preko zime i voda može ostati u bazenu. U vodu moramo ulevati sredstvo protiv smrzavanja. Moramo odstraniti ,odnosno skloniti pumpu, jer bi se u suprutnom  zamrznula i mogli bismo je uništiti.

Bazeni – do cega se bazen puni vodom? Do ivica?

Bazen se uvek puni 10 cm ispod ivice, jer bi  u suprutnom  voda izlazila iz bazena i bazen ne bi bio stabilan.

Bazeni – garancija? Zašto je trajanje garancije tako kratko?

Garancija na bazene odnosno foliju je 3 meseca. U tom se vremenu  budući da je u bazenu puno vode, sigurno pokaže, da li je  napravljena neka tehnička greška u proizvodnji( jer je pritisak vode na foliju izuzetno veliki). U slučaju da u tri meseca nije bilo nikakvih poteškoča,  znači da je folija izdržala pritisak i da je  dobro izrađena.

Bazeni – šta mi još preporučujete, da kupim uz bazen?

Neki bazeni u cenu imaju uključenu samo foliju i pumpu. Kupovinom  tih bazena preporučujemo da dokupite: uloške za pumpu, pokrivač, ručnu pumpu za sigurnosni prsten , podlogu za bazen, set za čiščenje Venturi, "skimmer" (korpicu za skidanje pene, smeća ,itd.) ,te u slučaju da je bazen viši od 76 cm i merdevine. Neki bazeni sadrže svu dodatnu opremu i nije potrebno kupovati dodatne proizvode.

Uvek kada kupite bazen uz njega preporučujemo  kupovinu sredstava za negu vode. Nudimo vam paket, koji sadrži sve što je potrebno za kristalno čistu vodu. U paketu su :  sporo topljive tablete hlora - 200g ili 20g, pH minus granulat 1,5 kg, tester za merjenje pH vrijednosti i sadržaja hora, kao i plivajuči punjač ("dozator")  za tablete hlora.

Bazeni – zelim da kupim jaču pumpu, šta mi preporučate

U slučaju da želite jaču pumpu, preporučujemo kupovinu peščanog filtera Speedclean 75. Ako je taj proizvod za vas preskup  preporučujemo pumpu 5.700 L/h ili 9.500 L/h. Ako  bazen ima više od 30 m3 vode,  preporučamo pumpu snage 15.000 L/h. Vrednost 15.000 L/h znači protok vode na sat.

Bazen – usisivač – imam manji bazen, kakav usisivač preporučujete? Kako deluje, po kakvom principu?

U tom slučaju Vam preporučamo usisivač Venturi, koji deluje po principu "venturija". To znači da spoimo bastensko crevo  na desnu stranu četke koja  stvara pritisak tamo gde četka počinje sa usisavanjem prljavštine sa dna bazena u vrećicu  pričvšćenu na levoj strani. U paketu Venturi je i sakupljač površinske prljavštine (delova koji plivaju na vodi), koji je namenjen čišćenju lišča i ostalog otpada, koji pliva na vodi. U tom slučaju kroz bastensko crevo u bazen  dolazi nova sveža voda.

Bazen – usisivač – imam veći bazen, kakav usisivač preporučujute? Kako deluje, po kojem principu?

U tom slučaju Vam preporučamo automatski usisivač ili usisivač Deluxe. Automatski usisivač se sam pomera po bazenu i čisti bazen. Pročitajte upustva za upotrebu, tako ćete saznati kako ga  pravilno koristiti. Za automatski usisivač je potrebna snaga  pumpe bar 7.500 L/h.

Usisivač Deluxe spojimo  na "skimmer" bazena, vakum povuce prljavštinu najpre kroz "skimmer" , pa napred u pumpu. Velike komade prljavštine očisti "skimmer", a manje zadrži filter u pumpi. Za usisivač Deluxe je potrebna snaga pumpe bar 5.700 L/h.

Solarni pokrivač – kako ga upotrebljavamo?

Solarni pokrivač je folija sa mehurićima, koja jednostavno pliva na vodi. Potrebno ga je samo položiti na vodu i za vreme sunčanog vremena on već deluje.  Ne zamenjuje običan pokrivač, jer prljavština sama  pada na njega i ostaje u vodi kada ga odstranimo. Solarni pokrivač i obični pokrivač možemo upotrebiti skupa.

Solarni pokrivač – imam veći bazen nego vi pokrivač, šta da uradim? Da li prodajete solarni pokrivač za velike bazene? Kako rešavate taj problem?

Na primer  kada imate veći bazen (Ovalo I, II ili III te Bazen Quada II ili III) kao solarni pokrivač Vam savetujemo da kupite najveći mogući pokrivač i  pustite ga da pliva na površini. Moguće je koristiti i dva manja pokrivača.  Ako solarni pokrivač pokriva samo deo površine vode, ostalu površinu  jednostavno greje sunce,direktno.

Automatski čistač bazena – kako deluje? Da li je funkcionalan? Kakva pumpa je potrebna za takav usisivač?

Automatski čistač se upotrebljava samo uz pumpe sa protokom iznad 7.500 L/h . Potrebno ga je pričvrstiti na ivicu bazena gde voda iz pumpe ide nazad u bazen. Usisivač se sam pomera po bazenu i čisti ga, a zaustaviti (isključiti)  ga moramo sami , kada je bazen očiščen. Nakon svakog čiščenja usisivač je potrebno  rastaviti i temeljito  očistiti. Rastavljanje vršimo vrlo jednostavno. Samo ga okrenemo na zadnju stranu i otvorimo zatvarače.

Osvetljenje bazena ili Lightshow

Osvetljenje bazena ili Lightshow radi pomoću  baterija, koje je potrebno zameniti ili napuniti kada su prazne. Najbolje deluju kod bazena do fi 540 cm i 130 cm visine. Ako je  bazen veći, predlažemo kupovinu  2 ili 3 proizvoda. Tako ćete postići najbolje osvetljenje, koje če se morati rasporediti.

Vakumski ručni usisivač – kako deluje?

Vakumski ručni usisivač deluje na principu vakuma, to znači da palicu koja je dodata usisivaču moramo pomerati gore i dole kao kod ručne vaydusne pumpe. Tako stvorimo podpritisak  koji usisava prljavštinu sa poda. Vakumski usisivač je namenjen za sve manje bazene, gde usisivač Venturi nije primeren ,odnosno ne doseže bastensko crevo.

Solarni grejač – kako deluje? Na koliko stepeni ugreje vodu? Za koliko velike je namenjen?

Solarni grejač deluje na toplotu sunca, znači da ga priključimo na pumpu, tako da pumpa gura vodu iz bazena preko solarnog grejača i zatim toplu vodu vraća nazad u bazen. ako  je bazen veći,  preporučljivo je uzeti 2 grejača. Po podacima proizvođača  2 jedinice  za jedan sat  ugreju 1.000 L vode za 1 °C .
nazaj
natisni
e-novice
avto Besplatna dostava iznad
15.000
Din

book